Terapia ABA

ABA (Applied Behavior Analysis) se referă la intervențiile care sunt dezvoltate dintr-o ramură a științei numită analiză comportamentală. ABA este mult mai mult decât o intervenție pentru copiii cu autism. Acesta poate fi folosit pentru a ajuta la orice, de la tratarea tulburărilor de alimentație la controlul traficului.

Analiștii de comportament examinează cauzele și consecințele comportamentului. Ulterior, ei dezvoltă intervenții pe baza acestor informații.

Unul dintre punctele forte ale ABA pentru copiii cu autism este că poate aborda orice comportament relevant pentru acel copil (excese și deficite).

Analiștii de comportament nu sunt distrași de numeroasele teorii ale cauzelor autismului (împreună cu tratamentele asociate acestora) și astfel au reușit să-și dezvolte și să-și perfecționeze în mod constant abordarea. Astăzi programele moderne ABA arată foarte diferit de cele de acum 20 de ani. ABA este acum capabil să fie mult mai flexibil, funcțional și mai distractiv pentru copil.

Studiul arată că ABA este cel mai eficient pentru copiii cu autism atunci când sunt utilizați intens (30-40 de ore pe săptămână). Aceste programe sunt, de asemenea, cunoscute sub denumirea de EIBI (intervenție timpurie intensivă de comportament). Cu toate acestea, alte tehnici ABA, de ex. PECS (sistemul de comunicare a schimbului de imagini), tehnicile specifice de gestionare a comportamentului pot fi, de asemenea, foarte utile pe cont propriu pentru a viza preocupările specifice fără programul intensiv. Cu ajutorul Asociatiei noastre ne dorim să oferim celor ce au nevoie atât servicii intensive, cât și programe pe termen scurt care vizează nevoile specifice.

Aflați mai multe despre terapia ABA.

 

Dovezile
Intervențiile comportamentale au fost supuse celei mai riguroase evaluări comparativ cu abordările non-comportamentale și eclectice. Există multe decenii de cercetare în ceea ce privește eficacitatea ABA în general și sute de studii mai recente care demonstrează eficacitatea intervenției EIBI (Early Intensive Behavioral Intervention) cu copii mici cu autism.

Mai multe despre ABA
Există mult mai multe informații despre terapia ABA și cum poate ajuta familiile cu autism. Există o serie de studii științifice și practice pe care le puteți citi pentru a afla mai multe.

Următoarele surse sunt, de asemenea, utile citire:

Experiențe personale ale autismului și ABA
Această carte relatează experiența personală a ABA din perspectiva unui părinte al unui copil cu autism.

Lasă-mă să îți aud glasul
Maurice, Catherine
Robert Hale, Londra (1993)

O recenzie aici

Manuale de instruire și educație
Următoarele sunt manuale pentru cei care fac un program intensiv de comportament; ambalate cu informații practice privind intervenția timpurie pe baza principiilor analizei comportamentului aplicat.

Intervenția comportamentală pentru copiii mici cu autism – Manual pentru părinți și profesioniști
Maurice, Catherine

O lucrare în curs de desfășurare: Strategii de management al comportamentului și un curriculum pentru tratamentul intensiv comportamental al autismului
Ron, doctorat Leaf, John McEachin, Jaisom D. Harsh

Predarea persoanelor cu întârzieri de dezvoltare: Tehnici de bază de intervenție
Lovaas, O Ivar

Învață-mă limba, un manual pentru copiii cu autism, sindromul Aspergers și tulburările de dezvoltare asociate
De Freeman, Sabrina și Dake, Lorelei
Drumuri diferite pentru învățare (1997),

Notă: Acesta este destinat copiilor de vârstă școlară și țintește limba socială, cunoștințele generale, gramatica și sintaxa, cunoștințele funcționale, expresia scrisă și conceptele academice bazate pe limbă.

Următoarele cărți oferă mai multe informații generale despre principiile și tehnicile ABA sau se concentrează pe domenii specifice.

Aplicarea analizei comportamentului și a autismului: construirea unui viitor împreună
Mickey Keenan (Editor), Mary Henderson (Editor), Ken P. Kerr (Editor), Karola Dillenburger (Editor), Gina Green (Cuvânt înainte)

Pași spre independență, predarea competențelor zilnice copiilor cu nevoi speciale
Baker, Bruce & Brightman
Paul H Brookes Publishing Co

Acoperă formarea la toaletă, joc, abilități de auto-ajutorare etc .; oferă analiza sarcinilor pentru multe abilități.

Învățarea copiilor cu autism: strategii pentru inițierea interacțiunilor pozitive și
Îmbunătățirea oportunităților de învățare
Koegel, Robert și Koegel, Lynn Kern
Paul H Brookes Publishing Co

O prezentare generală a tehnicilor de predare orientate spre comportament

Teoria ABA
Înțelegerea analizei comportamentului aplicat: o introducere în ABA pentru părinți, profesori și alți profesioniști
De Albert J. Kearney (autor)

Sursele Web

Cercetarea autismului (secțiunea EIBI)

Wikipedia (secțiunea ABA)