Despre Autism

 

Persoanele din spectrul autismului se confruntă cu dificultăți persistente în comunicarea socială și în interacțiunea socială și pot prezenta modele de comportamente, activități sau interese restrânse și repetitive.

Deși autismul a fost odată crezut a fi rar întâlnit, studiile  au demonstrat acum că autismul afectează aproximativ 1 din 100 de persoane.

Principalele simptome ale autismului sunt:

  • Deficiențe în comunicarea socială și interacțiunea socială;
  • Modele restricționate, repetitive de comportament, interese sau activități.


Persoanele cu autism întâlnesc adesea dificultăți senzoriale, cum ar fi sensibilitatea crescută sau redusă la lumină, sunet, culoare, miros, gust sau atingere.

Autismul este o dizabilitate pe tot parcursul vieții, iar simptomele sunt de obicei evidente din copilărie. Autismul poate fi diagnosticat de profesioniști calificați corespunzător, în conformitate cu criteriile internaționale de diagnosticare.

Autismul este o afecțiune “de spectru”, ceea ce înseamnă că simptomele variază între persoane, variind de la ușoară la severă. Persoanele cu autism includ persoanele care au dizabilități intelectuale semnificative și care necesită un nivel ridicat de sprijin în viața lor de zi cu zi, precum și cei care au inteligență medie și mare și necesită un nivel mai scăzut de sprijin.

Nu există nici un remediu pentru autism. Cercetările au demonstrat că cele mai bune tratamente pentru persoanele cu autism sunt tratamentele precoce și de specialitate bazate pe comportament, care urmăresc să ajute persoana să-și dezvolte abilitățile pentru a face față provocărilor individuale cu care se confruntă.

Persoanele cu autism necesită adesea adaptări pentru mediul lor de viață, de învățare și de lucru, pentru a se adapta dificultăților lor individuale.

Deoarece cercetarea științifică a progresat, criteriile de diagnosticare pentru autism s-au schimbat ca urmare a unei mai bune înțelegeri a acestei stări complexe.

Autismul are o bază puternică moștenită, deși genetica este complexă. Este evident că autismul poate rezulta din interacțiunile multigenice sau din mutațiile spontane în genele cu efecte majore. Cercetătorii studiază, de asemenea, interacțiunea dintre factorii genetici și cei de mediu.

Simptomele autismului

Autismul este o dizabilitate complexă ce se manifestă pe tot parcursul vieții.


Autismul este o afecțiune care afectează modul în care o persoană răspunde lumii din jurul ei. Aceste simptome caracterizeaza  persoanelor care au interacțiuni sociale, comunicare și au un comportament restrictiv și / sau repetitiv. Se numeste o conditie de spectru, deoarece simptomele autismului pot varia foarte mult de la o persoana la alta.

Pentru diagnosticul de autism, comportamentele trebuie să înceapă înainte de vârsta de trei ani.


Exemple de comportamente ale spectrului de autism:


La nivel de comunicare 


Echoarea cuvintelor / expresiilor fără context
Ia un adult către obiecte, mai degrabă decât să ceară sau să arate cu degetul
Ia limbajul prea literal 


La nivelul interacțiuni sociale


Preferința de a juca singur
Dificultățile legate de alte persoane
Nu înțeleg gândurile și emoțiile celorlalți


Comportamente repetitive


Scuturarea mâinilor
Mers pe vârfuri
Învârtit de roți 
Alinierea mașinilor


Comportament restrictiv

 

Mananca numai alimente galbene
Insistă să mergeți pe același traseu
Preferința pentru vizionarea numai a unui singur desen animat


Alte caracteristici ale autismului
Persoanele cu autism pot avea sau nu următoarele:

O atenție deosebită pentru detalii
Diferențele senzoriale, acest lucru este cel mai evident atunci când copiii sunt supra-sensibili la stimuli, de ex. primejdie la zgomote puternice
Probleme cu coordonarea
Comportamente neobișnuite de alimentație, cum ar fi consumarea numai a anumitor alimente
Deficiențe suplimentare de învățare
Un procent foarte mic are abilități neobișnuite, de exemplu, pentru muzică sau o memorie remarcabilă.